Vraag & Antwoord

De meest gestelde vragen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er toch niet bij, vul dan het contactformulier onder aan deze pagina in of neem contact met ons op via 06-53866673.

De tarieven van onze cursussen kun je vinden in onze Shop. Per cursus zie je direct het tarief. Klik je op de gewenste cursus dan zie je ook uit hoeveel lessen de cursus bestaat. Klik je op de dropdownlist dan zie je de startdatums. Ga naar Shop.

Deze informatie vind je in onze Shop. Klik je op de gewenste cursus dan zie je het aantal lessen. En klik je daar op de dropdownlist dan zie je de startdatums van de cursus.  Ga naar Shop.

Deze informatie vind je in onze Shop. Klik op de gewenste cursus en daarna op de dropdownlist dan zie je de startdatums van de cursus.  Ga naar Shop.

1 begeleider mag met zijn hond naar de cursus komen. Redenen waarom wij voor 1 begeleider per hond (per les) kiezen is:

  • dat het extra moeilijk voor de pup is om zich te concentreren als beide eigenaren aanwezig zijn
  • dat een les meekijken nog niet hetzelfde is als zelf de les draaien omdat je daarmee nog niet de skills onder de knie hebt
  • we geen extra druk op de openbare ruimte willen leggen en daarom de groepen zo klein mogelijk willen houden.

Daarom worden de praktijklessen ondersteund met online lessen. Zodat meerdere personen thuis kunnen oefenen met de hond.

1 begeleider mag met zijn hond naar de cursus komen. 

Redenen waarom wij voor 1 begeleider per hond (per les) kiezen is:
  • dat het extra moeilijk voor de pup is om zich te concentreren als er meerdere mensen aanwezig zijn
  • we geen extra druk op de openbare ruimte willen leggen en daarom de groepen zo klein mogelijk willen houden.

Daarom hebben wij voor de praktijklessen ondersteundende online lessen voor thuis gemaakt. Zodat er thuis goed geoefend kan worden. En er meerdere personen uit het gezin betrokken zijn met de opvoeding.

Ja dat mag. Wel is het dan handig dat jullie met elkaar de gevolgde lessen en instructies goed doorspreken. Ter ondersteuning hebben jullie natuurlijk toegang tot de online lessen gedurende de gehele cursus.

Kinderen mogen vanaf 17 jaar zelfstandig met hun hond een cursus volgen. Kinderen jonger dan 17 jaar helaas niet. Waarom hebben wij deze keuze gemaakt? 

  • van jonge kinderen mag je nog geen overwicht op de hond verwachten
  • kinderen zien vaak de gevaren nog niet; niet van hun eigen hond maar vooral niet van vreemde honden in de buurt van de eigen hond
  • Bij ons mogen alle rassen, formaten en karakters een cursus volgen. En sommige honden hebben nu eenmaal net wat meer begeleiding en een oplettender baas nodig. 
  • Het is voor volwassenen al lastig om met hun hond alles te overzien, laat staan voor een kind.

Lekker spelen met de eigenaar is een goede manier om een band met je hond op te bouwen. Dan is het handig als je dit doet met een speeltje dat:

  • voor de pup ook leuk is om mee te spelen en niet zeer doet in de bek. Een flosstouw is gemaakt van harder materiaal en weegt meer. Dat is voor zo’n puppy vaak net te veel van het goede en maakt het spelen met de eigenaar minder leuk.
  • jullie gelijktijdig goed vast kunnen pakken. Een bal is daarom niet handig.
  • ‘zijn waarde’ behoudt. Dit doe je door het speeltje op te bergen als jullie er samen niet mee spelen. Op deze manier blijft de hond het speeltje leuk vinden.

Met een flexilijn (uitrollijn) leert een hond juist trekken aan de riem. De lijn wordt namelijk alleen maar langer als de hond trekt. En wij willen de honden nu juist leren netjes en ontspannen aan de riem te lopen. Omdat als een hond netjes aan riem loopt, de algehele gehoorzaamheid van de hond groter blijkt.  Bij onjuist gebruik zijn uitrollijnen bovendien gevaarlijk: honden schieten makkelijker los doordat het apparaat snel uit je handen schiet. Het handvat vliegt vervolgens door de lucht achter de hond aan. Ook kan de lijn om je ledematen draaien/schuren en gemene brandwonden veroorzaken. Daarom is een gewone riem (liefst van leer) prettiger & veiliger.

Ons advies is om de honden niet aangelijnd aan elkaar te laten snuffelen. Dat leggen we graag uit:

Iedere hond heeft zijn/haar eigen persoonlijke zone. Dat wil zeggen dat het voor een hond moeilijk wordt als er een andere hond (of persoon) binnen een bepaalde afstand van die hond komt. Dat kan moeilijk zijn omdat die hond het te eng vindt of omdat deze zich dan niet meer kan beheersen en naar die andere hond MOET gaan. Hoe groot (of hoe klein) zo’n persoonlijke zone is, is voor iedere hond anders. Respecteren wij die zone niet dan leert een hond:

  • Trekken aan de lijn (omdat hij zich niet meer kan beheersen).
  • Dat andere honden inderdaad eng zijn want die andere hond blijft naderen ondanks de subtiele signalen die hij laat zien.
  • De hond leert om eerder te gaan grommen, happen of vluchten. Hij kan namelijk niet weg want hij zit vast aan de lijn.

Laat je honden aan de lijn met elkaar spelen, dan is communiceren met elkaar een stuk moeilijker. Je wordt namelijk beperkt doordat je aan de lijn vast zit. Lijnen kunnen in elkaar vast gaan zitten en de honden kunnen vervolgens geen kant op. De kans op verwondingen of bijtincidenten is dan groot.

Al onze lessen zijn erop gericht dat de eigenaar en zijn hond met elkaar een band opbouwen en contact hebben met elkaar. Alles wat je tijdens de les hebt opgebouwd wordt te niet gedaan tijdens het speelkwartiertje aan het einde van les. Bovendien zijn er altijd honden voor wie het veel te veel is om met 4 honden tegelijk te spelen; die worden dan onder de voet gelopen. Wij willen graag dat elke hond bij ons tot zijn recht komt en zich veilig voelt.

Omdat wij lesgeven in het openbaar zijn natuurlijk de daar geldende regels van toepassing.

Iedere eerste donderdag van de maand organiseren wij een Inhaalles van 18.00 uur tot 18.50 uur. Mocht je een les missen meld je dan tijdig aan voor een inhaalles door een mail te sturen naar info@de-lijn.com

Vermeld naast je gegevens ook even wanneer jij les hebt en welke les jij niet aanwezig kunt zijn.

Bij reservering van een cursus betaal je voor een volledige cursus en niet voor een aantal lessen. Niet afgenomen lessen worden niet terugbetaald. We hebben immers voor de gehele cursus een plek gereserveerd. 

Bij annulering van een les door ons zelf schuift de gemiste les door naar de volgende week. Met als gevolg dat de doorlooptijd van de cursus met een week wordt verlengd.

Honden leren elke dag; de leuke dingen en minder leuke dingen. Bovendien hebben honden emoties, net als wij mensen. Wij hechten er veel belang aan dat wij de eigenaar van voldoende kennis voorzien zodat hij weet hoe hij straks zijn hond moet begeleiden en bijsturen als dat nodig is. Niet alleen qua gehoorzaamheid, maar ook als de hond zijn steun of bescherming nodig heeft. Een diploma heeft naar onze mening hierin geen toegevoegde waarde en is slechts een momentopname van de gehoorzaamheid op die ene dag.

Nee de kennelhoestenting is voor het volgen van een cursus niet verplicht maar wel sterk aan te raden.

De jaarlijkse cocktail of het titeren van de hond is wel verplicht.

Ook dan ben je welkom op ons veld. Wel moet je apart de leptospirose (met name de ziekte van Weil) apart laten enten.

Ja dat mag, maar alleen als jouw hond een loopsheid-broekje draagt én met gebruik van No-Love spray. Deze spray verbloemt de geur die vrijkomt bij loopsheid. Daarnaast dien je voldoende afstand te houden tot de andere honden. Een loopse teef kan namelijk de nodige onrust veroorzaken bij andere honden (zowel reuen als teven). Mocht tijdens de les blijken dat andere honden toch last hebben van jouw loopse hond, dan mag de instructeur beslissen dat je alsnog de les verlaat. Het is voor reuen (met name in hun puberteit) namelijk erg moeilijk om zich te concentreren als er een loops teefje rondhuppelt.

Houd er ook rekening mee dat je in het openbaar les krijgt. Dat betekent dat er andere (loslopende) honden aanwezig kunnen zijn in de omgeving.

Stuur een berichtje