Mijn hond heeft geen aandacht voor mij

Hallo… Ben ik in beeld?!?

Geen contact met je hond. En als hij naar je kijkt, is het altijd heel snel en heel kort. Vervolgens gaat hij verder met waar hij mee bezig was, namelijk zijn omgeving…..

Vervelend is dat toch. Want je wilt juist SAMEN met jouw hond genieten van de dingen die je doet. Je wilt als een verliefd stel elkaar diep in de ogen aan kunnen kijken. Dat jouw hond je aankijkt en zich afvraagt: wat gaan we doen baas? Zeg jij het maar, ik vind het prima!

Een goede relatie begint met oogcontact. Ooit een blind date gehad zonder oogcontact? Ik weet zeker dat die date bij dat ene afspraakje is gebleven….

Heb je namelijk oogcontact, dan is er een opening tot communicatie. En communicatie is DE sleutel om te kunnen werken aan de gehoorzaamheid van jouw hond.

In deze blog geven we je 4 tips om écht contact te krijgen met je hond. En met die aandacht ga jij vervolgens verder bouwen. Jullie date gaat beginnen! Ben je er klaar voor?

1. Kritisch kijken

En dan vallen we gelijk maar met de deur in huis: hoe betrokken ben je zelf bij je hond als jullie aan de wandel gaan?  Kijk eens kritisch naar jezelf. Als jij de aandacht van jouw hond vraagt, wat doe je dan? En ben je met 100% aandacht bij jouw hond? Of ben je bezig met je telefoon, of het gezellige onderonsje met andere wandelaars? Beoordeel eens je eigen lichaamshouding, dat wat je zegt en dat wat je doet. Is dat synchroon met elkaar? Sta je rechtop en vol zelfvertrouwen? Ben je open en vrolijk of juist een beetje nors en voorovergebogen? Kijk je vrolijk en blij of juist boos of nors? Roep je heel streng of juist met wat minder zelfvertrouwen jouw hond? Kijkt jouw hond de andere kant op als je hem roept, loopt hij juist weg of negeert hij je compleet?  Dan kan het zijn dat je eigen houding dit veroorzaakt.  Laat iemand anders jou eens filmen wanneer jij met je hond wandelt. Daar haal jij heel veel informatie uit. Pas wanneer jij ziet hoe jouw houding is, wat jouw gezichtsuitdrukking is en je de intonatie van jouw stem hoort, kun je verandering aanbrengen.

2. Wat is het karakter van jouw hond?

Heb je een wat timide hond, dan zal deze zich in zijn schulp terugtrekken wanneer je een hard stemgeluid opzet of wanneer je te veel commando’s geeft. Heb je juist een hele enthousiaste hond, dan is deze al snel in beeld wanneer je een vrolijke stem opzet en speels met hem omgaat of met hem wegrent. Iedere hond is een individu. Wat wellicht bij jouw vorige hond, of die ene hond van de buren, goed werkt, hoeft bij deze hond niet te werken.

3. Wat motiveert jouw hond?

Onderzoek waar jouw hond helemaal gek op is. Denk daarbij aan lekkers én een speeltje. Waar wordt jouw hond dol van? En gebruik dat lekkers en het speeltje tijdens de wandelingen samen. Gebruik je lekkers? Neem dan een mix van 3 verschillende soorten. Dan wordt jouw hond iedere keer verrast en blijft hij gemotiveerd. Het speeltje leg je buiten de wandelingen om op de kast. Dan blijft hij interessant voor jouw hond.

4. Vrijwillig oogcontact

Beloon IEDER vrijwillig oogcontact dat jouw hond met jou maakt. Eerst in huis, dan in de tuin en daarna tijdens het aangelijnd wandelen. Jouw hond zal nog vaker naar jou kijken wanneer hij merkt dat hem dat plezier oplevert (de beloning!).  Het belonen wissel je af tussen lekkers & samen een trekspelletje spelen met zijn favoriete speeltje.

Volle aandacht

Je hebt nu 4 aandachtspunten gekregen waarmee jij meer aandacht van jouw hond op jou krijgt. Besteed hier iedere wandeling tijd aan en je gaat merken dat jouw hond jou steeds vaker aankijkt.  Dat hij echt graag contact met je wilt maken, omdat hij weet dat er iets leuks gaat volgen. Oefening baart kunst. Het moet langzaamaan een gewoonte gaan worden. Blijf je hier iedere dag aandacht aan besteden, dan zul jij ook beloond worden met aandacht… van jouw hond.

Wil jij heel gericht aan meer aandacht van jouw hond werken? Dat hij je vol smart aankijkt? Kom dan naar onze Puppy-, Puber- of TeamWorkcursus. In 9 lessen leer jij hoe je de basis van jullie relatie kunt leggen. En vanuit die basis kan het alleen maar bergopwaarts gaan.

Wij zijn Suzanne & Jany

Wij helpen eigenaren die bewust kiezen voor het welzijn van hun hond en hier ook hun opvoeding op afstemmen. Wij leren ze inzien dat commando’s leuk zijn, maar niet zaligmakend. Eigenaren die begrijpen dat vertrouwen, veiligheid & liefde de drie basis ingrediënten zijn voor een echte band met je hond. Zo willen wij bijdragen aan een beter geestelijk & lichamelijk welzijn van honden. Daarom werken bij beloningsgericht en stellen grenzen aan hondengedrag als het nodig is.

meer blogs