Hij luistert niet naar hier

4 aandachtspunten om het wandelen weer leuk te maken

Herken je dat? Jouw hond doet waar hij zelf zin in heeft als je met hem wandelt. Hij komt pas bij je als hij “zijn ding” heeft gedaan. Je laat hem alleen nog maar uit aan de riem want hij komt toch niet als je hem roept.

Je voelt je onzeker tijdens de wandeling. En als je hem los laat zodat hij lekker even kan rennen, raak je geïrriteerd en gefrustreerd dat hij niet direct komt wanneer je hem bij je roept. En komt hij dan eindelijk bij je, dan ben je zo boos dat jouw hond niet eens meer in je buurt durft te komen waardoor het aanlijnen ook nog eens een probleem wordt.

Je raakt er behoorlijk moedeloos van, zeg maar gerust wanhopig! Want wat moet je nu? Een heel hondenleven lang je hond aangelijnd uitlaten? Dát stond je niet voor ogen toen je een hond nam.

Je bent niet de enige

Wees gerustgesteld, je bent echt niet de enige hondeneigenaar met deze uitdaging! In dit blog geven we je 4 aandachtspunten om het hier komen van jouw loslopende hond weer één groot feest te maken. Je gaat straks vol goede moed en zelfverzekerd aan jullie nieuwe wandeling beginnen. En deze wandeling zul je al lachend en met veel plezier ervaren!

1. Onderzoek eerst thuis eens wat nu de ultieme beloning is voor jouw hond als het aankomt op lekkers

Neem hier echt even de tijd voor. Duik eens in je koelkast of voorraadkast. Wat heb je liggen? En wat zou jouw hond nou echt super lekker vinden?  Ik geef je een handige richtlijn: hoe harder het stinkt, hoe lekkerder jouw hond het zal vinden. Ook vinden veel honden “natvoer” lekker. Denk bijvoorbeeld aan gerookte kipfilet, knakworst, leverworst, kaas, verzin het maar en probeer het eens uit. Geef je liever etenswaren die alleen voor honden zijn gemaakt? Duik de dierenspeciaalzaak eens in en kijk naar hondenworsten en gedroogde hapslikweg snacks. Hou wel rekening met jouw hond als hij een voedselallergie heeft. Overleg desnoods even met jouw dierenarts!

2. Maak een mix van 3 soorten lekkers en stop het in een heuptasje/beloningstasje

Kies die 3 soorten waar jouw hond bij wijze van spreken dwars door de deur heen gaat om het te krijgen. De inhoud van jouw tasje is jouw toverstaf! Zonder deze toverstaf ga jij niet meer de deur uit.

3. Kies of schaf een speeltje aan, waar jouw hond knetter van wordt

Controleer eerst goed of jouw hond dat speeltje ECHT heel erg leuk vindt. Dat speeltje dompel jij onder tot “Favo speeltje” en wordt jouw 2e toverstaf tijdens de wandeling. Kies voor een speeltje dat je samen tegelijk kunt vastpakken. Kies je namelijk voor een bal dan kan jouw hond er zomaar voor kiezen om met bal en al weg te lopen. Dit speeltje komt alleen tevoorschijn als jullie gaan wandelen. Buiten de wandelingen om ligt dat speeltje in een gesloten kast. Zo blijft hij uniek!

4. Nu ga je starten met jouw wandelingen op de nieuwe manier

Gewapend met jouw tasje vol lekkers & het Favo speeltje ga jij samen met jouw hond aan de wandel. De eerste paar wandelingen houd jij je hond nog aan de lijn. Gebruik desnoods (is zeker aan te raden) een lange lijn (geen uitrollijn, daar moet jouw hond voor trekken om meer lijn te krijgen). Zo heeft jouw hond toch meer bewegingsvrijheid & jij kunt met een gerust hart oefenen; je hond kan toch niet weglopen.

Neem de tijd, heb geduld.

Roep jouw hond tijdens de wandeling bij je wanneer hij even niet druk bezig is met snuffelen. En als hij komt beloon je hem direct met jouw super lekkers OF je speelt samen een spelletje met zijn Favo speeltje. Jouw hond hoeft niet eerst te gaan zitten. Nee, je beloont direct voor het hier komen.

Herhaal dit minstens 10 x tijdens iedere wandeling.

Met deze 4 aandachtspunten weten wij zeker dat jouw wandelingen met jouw hond weer 1 groot feest gaan worden. En dat jij vol goede moed iedere wandeling met veel plezier  zult beleven. En weet je, jouw hond wordt er ook een vrolijke hond van, die met een grote smile op zijn koppie bij je komt wanneer je hem roept. 

Heb jij graag hulp bij het aanleren van een fijn hierkomen door jouw hond? Dan is onze cursus Recallers écht iets voor jou! In 8 lessen leg jij een stevige basis zodat wandelen los van de lijn weer aangenaam wordt.

Wij zijn Suzanne & Jany

Wij helpen eigenaren die bewust kiezen voor het welzijn van hun hond en hier ook hun opvoeding op afstemmen. Wij leren ze inzien dat commando’s leuk zijn, maar niet zaligmakend. Eigenaren die begrijpen dat vertrouwen, veiligheid & liefde de drie basis ingrediënten zijn voor een echte band met je hond. Zo willen wij bijdragen aan een beter geestelijk & lichamelijk welzijn van honden. Daarom werken bij beloningsgericht en stellen grenzen aan hondengedrag als het nodig is.

meer blogs